perjantai 8. toukokuuta 2015

Kolmen ässän valtakunnan nousu ja tuho


Ennuste tulevalle kahdelle vuodelle on sangen pessimistinen. Kaikki riippuu perussuomalaisista ja siitä kuinka pitkälle hallitusvastuuseen Soini on valmis puolueensa viemään.


Jos perussuomalaiset pysyvät hallituksessa:

Tuleva hallitus tulee yrittämään Sipilän neuvotteleman yhteiskuntasopimuksen hengessä tuottavuushyppäystä ennenkaikkea palkansaajien kustannuksella. Suomi kohtaa pahimmat lakkonsa sitten vuoden 1956 yleislakon.

Hallitus leikkaa sosiaali- ja terveysmenoissa. Perusturvaa leikataan. Ansiosidonnaista leikataan. Työttömyystukia pienennetään. Asumistukia leikataan. Terveydenhuollon omavastuita nostetaan. Terveydenhuoltoa aletaan yksityistämään nopeasti. Valtion omaisuutta myydään pois. Pakolaiskiintiöitä lasketaan. Kehitysapua vähennetään. Kotoutumistukia leikataan. Korkeakoulumaksut tulevat kaikille. Opintotuki muuttuu lainaperusteiseksi. Ympäristölainsäädäntöä höllennettään ja reilusti. Yritys- ja ansioverotusta saatetaan laskea. Lapsilisiä ja kodinhoitotukea korotetaan. Autoveroa lasketaan hieman.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä säröilee, mutta seuraavissa eduskuntavaaleissa, "Suomen suurimman työväenpuolueen", perussuomalaisten kannatus tippuu jyrkästi. Uutta jytkyä ei tule. Puolue katoaa eduskunnasta parin vaalikauden jälkeen. Äänestysaktiivisuus laskee. Tuloerot kasvavat. Köyhyysrajan alapuolella elävien lukumäärä kasvaa jyrkästi.


Jos perussuomalaiset eivät pysy hallituksessa:

Sipilä joutuu nöyrtymään. Oppositiopuolueet eivät halua koskea paheksuttuihin hallituspuolueisiin pitkällä tikullakaan. RKP:stä ei ole täyttämään perussuomalaisten jälkeensä jättämää tyhjiötä. SDP ei halua sitoutua oikeistolaisen leiman saaneeseen Sipilään tai keskustaan. Uutta enemmistöhallitusta on mahdotonta muodostaa, kukaan ei halua tukea Sipilän vähemmistöhallitusta.

Ennenaikaiset eduskuntavaalit tulevat. Riippuen kuinka hyvin Soini on pelannut korttinsa hallitustaipaleensa aikana, niin perussuomalaiset saavat suurimman jytkynsä koskaan tai oppositiopuolueet SDP:n johdolla kahmivat hallituspuolueiden äänet.

Public domain picture



Miksi näin pessimistinen arvio?

Työmarkkinajärjestöt eivät olleet halukkaita lähtemään mukaan yhteiskuntasopimukseen. Hallitusneuvottelija Sipilä päätyi umpikonservatiiviseen ja porvarilliseen ratkaisuun kuten ennustinkin jo heti vaalien jälkeen. Kts. Suomen uusi hallitus. Kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta ovat muodostaneet uuden hallituksen, jolle annettiin heti aluksi Sipilän aloitteesta nimitys "kolmen ässän hallitus", eli SSS-hallitus. Toivon mukaan viitaukset kolmanteen valtakuntaan loppuvat tähän...

Jos huomioi uusien hallituspuolueiden vaaliohjelmat ja Sipilän esittämät hallituskysymykset, niin näyttää vahvasti siltä, että uusi hallitus tulee toteuttamaan hyvin jyrkkää oikeistolaista talouspolitiikkaa. Vaikka uutta hallitusta yhdistääkin vahvat konservatiiviset arvot, niin yhtäläisyydet alkavatkin loppua kun aletaan puhumaan taloudesta, työmarkkinoista ja EU:sta.

Vaalirahoituksen tutkijana suurin muuttuja uudessa hallituksessa on mielestäni ennenkaikkea perussuomalaiset. Soini on vakuutellut luotettavuuttaan hallituskumppanina. Soini jopa ilmoitti hyvissä ajoin etukäteen asettuvansa ehdolle jatkamaan perussuomalaisten puheenjohtajana. Kokoomus ja keskusta ovat vaaliohjelmistaan huolimatta sitoutuneet vaalirahoituksen perusteella vahvasti työnantajien ja pääomasijoittajien puolelle. Perussuomalaisten taloudellinen rakenne protestiliikkeenä tekee puolueesta puolueettoman suhteessa rahoittajiinsa, mutta tekee puolueesta toisaalta sitäkin riippuvaisemman uskollisista talkootyöläisistä, puolueaktiiveista ja äänestäjien luottamuksesta. Perussuomalaisilla ei ole vanhojen isojen puolueiden tapaan resursseja puhdistaa imagoaan mainosrahalla. Kun äänestäjät lähtevät, niin ne lähtevät. Perussuomalaiset laittoivat paljon likoon lähtemällä tähän hallitukseen mukaan.

Vahva merkki perussuomalaisten pelaamisesta kohti ennenaikaisia eduskuntavaaleja tullaan näkemään siinä kuinka paljon Soini ottaa etäisyyttä tulevaan hallitukseen. Jos Soini jatkaa populistista linjaansa ja harrastaa jatkuvaa hallituspuolueiden parjausta, niin hallituksen kaatuminen tulee olemaan lähellä. Perussuomalaisilla on tulevia ennenaikaisia vaaleja varten olemassa jo valmiiksi vahva vaaliase. Soini voi väittää uskottavasti onnistuvansa siinä missä Sipilä epäonnistui yhteiskuntasopimuksessaan, eli saamaan aikaan lamasta nousemisen, viennin kasvua ja Sipilän tavoitteleman tuottavuushyppäyksen. Päinvastoin kuin muut eduskuntapuolueet, perussuomalaiset voisivat helposti nostaa vaaliteemakseen EMU:sta (eurosta) eroamisen ja markan palauttamisen jyrkällä devalvaatiolla. Perussuomalaiset eivät myöskään kärsi isojen puolueiden vaalikoneistojen kustannuksista, sillä perussuomalaisten vaalityö perustuu enemmän kannattajien luottamukseen kuin rahaan. Toistuvat vaalit pitävät perussuomalaisten kannattajat innostuneina ja protestisen kansanliikkeen hengissä, mutta tekee samaan aikaan yhä vaikeammaksi muille isoille puolueille taikoa vaalirahaa mainoksiin.

Vahva veikkaus on, että Soini katse on enemmän seuraavissa eduskuntavaaleissa kuin nykyisessä hallituksessa. Uskaltaisinko ennustaa uusia eduskuntavaaleja jo keväälle 2017?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti