torstai 21. heinäkuuta 2011

Aktiivinen opiskelijaliike on yhteiskunnan rakentava voima

Kysymys: Opiskelijaliikkeen on otettava laajemmin kantaa yhteiskuntaa koskeviin asioihin?
(täysin samaa mieltä, melko samaa mieltä, eos, melko eri mieltä, täysin eri mieltä)

Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunta (HYY) on osallistunut moneen yhteiskunnalliseen toimintaan ja tehnyt runsaasti yhteiskunnallisia kannanottoja. HYY ei ole kuitenkaan aina toiminut yksin, vaan on yhteiskunnallisessa toiminnassaan ollut kiitettävästi mukana yhteistyössä muiden korkeakoulujen oppilaskuntien ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa. Opintotuki indeksiin -kampanja on ollut lähiaikoina kaikkein näkyvin yhteiskunnallinen kampanja, johon HYY on osallistunut. Opintotuki indeksiin -kampanja on mielestäni ollut toiminnaltaan ja näkyvyydeltään ollut hyvin onnistunut. Samanlaista toimintaa pitäisi ehdottomasti tuoda enemmän.




SYL on paras kanava vaikuttaa

Mielestäni opiskelijoiden yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa Suomen Ylioppilaskuntien Liitolla (SYL) on parhaimmat edellytykset. SYL:n yhteiskunnallista vaikuttamista oma paikallinen Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunta tukee parhaitsen sitoutumalla, osallistumalla ja rahoittamalla SYL:n toimintaa. HYY:n yhteiskunnallinen toiminta itsenäisesti tulisi jatkua erityisesti pääkaupunkiseutua ja Helsingin Yliopistoa koskevissa asioissa, mutta suurin yhteiskunnallisiin asioisiin vaikuttaminen tulisi jättää harkitusti keskitettyyn ja hyvin resursoituun kampanjoitiin SYL edustamana.

Kaikkeen ei tule ottaa kantaa

Mielestäni on kuitenkin vedettävä tiukka raja siihen minkälaisia kannanottoja HYY tai SYL voi opiskelijoiden nimissä julkaista. Ehdoton edellytys on luonnollisesti mahdollisimman laaja kannatus kannanoton puolesta. Optimaalisessa tilanteessa kannanotto on kaikkia opiskelijoita yhdistävä tekijä, mikä saisi taakseen enemmän julkista huomiota. Yksittäisten ja hajanaisten kannanottojen sijaan keskitetyt ja suunnitellut kampanjat tehoavat kaikkein parhaiten modernissa viestintäyhteiskunnassa ja auttaa terävöittämään opiskelijoiden välittämää viestiä.

Yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa SYL:n edustama yhtenäinen rintama puhuu parhaiten tulevaisuuden toivojen ja tulevien päättäjien nimissä. Meillä on kyky ja mahdollisuus vaikuttaa, miksi emme siis käyttäisi sitä mahdollisuutta yhteisen hyvän nimissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti